Utolsó frissítés: 2018.01.13.
Frissült a RENDEZVÉNYEK rovatunk. +++ A fenti könyvekre kattintva barangolhat oldalainkon.

Közlemény az adózórendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról 11KOZ (PDF Dokumentum)

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete 2016. (PDF Dokumentum)

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete 2015. (PDF Dokumentum)

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete 2014. (PDF Dokumentum)

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete 2013. (PDF Dokumentum)

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete 2012. (PDF Dokumentum)

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ARANYBULLA KÖNYVTÁR ALAPÍTVÁNY 2016. évi tevékenységéről (MS Word Dokumentum)

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ARANYBULLA KÖNYVTÁR ALAPÍTVÁNY 2015. évi tevékenységéről (MS Word Dokumentum)

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ARANYBULLA KÖNYVTÁR ALAPÍTVÁNY 2014. évi tevékenységéről (MS Word Dokumentum)

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ARANYBULLA KÖNYVTÁR ALAPÍTVÁNY 2013. évi tevékenységéről (MS Word Dokumentum)

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ARANYBULLA KÖNYVTÁR ALAPÍTVÁNY 2012. évi tevékenységéről (MS Word Dokumentum)

| Vissza az OLDAL elejére. |

 

Könyvtárunk küldetésnyilatkozata

Dokumentumainkon és szolgáltatásainkon keresztül biztosítjuk a kultúrához, művelődéshez, tanuláshoz szükséges széleskörű információt, hozzáférhetőséget a város és a vonzáskörzet polgárai részére.

Szeretettel köszöntjük látogatóinkat, olvasóinkat az Aranybulla Könyvtár Alapítvány Honlapján. Intézményünk Székesfehérváron, a KÖFÉM lakótelep 1. szám alatt működik.

| Vissza az OLDAL elejére. |

 

Könyvtárunk történetéről és mai szolgáltatásainkról

Könyvtárunk többszöri átalakulással és névváltozással nyerte el mai nevét és lett: Aranybulla Könyvtár Alapítvány.

Székesfehérváron 1959-ben hozta létre a SZOT - (Szakszervezetek Országos Tanácsa) - az SZMT (Szakszervezetek Fejér Megyei Tanácsa) Központi Könyvtárat, mely a városban és a megyében működő szakszervezeti és munkahelyi könyvtárak módszertani és ellátóközpontja lett.

Több mint 100 munkahelyen működtettünk kisebb, nagyobb letéti könyvtárakat.

A rendszerváltáskor a szakszervezeti intézmények helyzete bizonytalanná vált, megszűnt az SZMT és egyik napról a másikra fenntartó nélkül maradt a könyvtár. Az ellátórendszeri feladataink csökkentek, mivel a vállalatok (privatizációja miatt) sorba szüntették meg a szakszervezeti, munkahelyi letéti könyvtárakat.

A különféle szakszervezeti művelődési intézmények (könyvtár, művelődési ház és művészegyüttes) vezetői létrehoztunk 1990-ben egy Egyesületet, mely azóta is ellátja a megmaradt intézmények „működtetői feladatait”. (SZMMIE= Szakszervezeti és Munkahelyi Művelődési Intézmények Egyesülete) Az egyesület 2000-ben megváltoztatta nevét. Új neve Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI) lett.

A TEMI-n keresztül részesülünk az Országgyűlés által meghatározott, pályázat útján elnyerhető működési támogatásból, mely éves költségvetésünk alapját képezi.

Egyesületünk neve, címe:

Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI)
1119 Budapest Fehérvári út 47.
Elnöke: Kenese Szilvia (részletesen: www.temie.hu)

Könyvtárunk új feladatokat keresett, 1993-ban a Szegfű Gyula utcában megnyitottuk könyvtárunkat az olvasók előtt, ettől kezdve nyilvános feladatokat is elláttunk. Emellett ellátórendszeri feladatainkat kiterjesztettük az önkormányzati kistelepülések könyvtárai, iskolák, szociális intézmények felé. A Szakszervezeti Székházban 2000. tavaszáig működtünk.

Az épületet eladták és intézményünknek el kellett költözni. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata segítségével kaptuk meg jelenlegi helyünket. Városunk polgármestere Warvasovszky Tihamér 2000. szeptember 19-én avatta fel az átköltöztetett és megszépült könyvtárunkat. Intézményünk működését Közművelődési Megállapodás keretében támogatja városunk Önkormányzata.

Intézményünket Alapítványi Könyvtárként működtetjük 2003. augusztusától. Nagyon megszerettük új helyünket, körülményeink lényegesen jobbak lettek.
Gyűjteményünk közel 70.000 kötetből áll. Szabadpolcos kölcsönzői térben 347 négyzetméter alapterületen helyeztük el. Kialakítottunk egy szép, tágas, világos Olvasótermet és Gyermekrészleget.

Jelenleg hat gépen biztosítunk Internet hozzáférést, 2004. júliusától e-Magyarország Pontként is működünk. Közel 25 féle folyóiratot fizetünk elő. Video, CD, DVD állományunk 1 900 darab, melyek beszerzéséhez az ALCOA Alapítvány nyújtott segítséget. A játékfilmek mellett, mesefilmeket, útifilmeket és a kötelező irodalom filmjeit gyűjtjük. Elkezdtük gyűjteni a CD-ket, CD-ROM-kat, és hangoskönyveket is.

A gyarapításnál figyelembe vesszük az olvasók igényeit, és próbálunk lépést tartani a megjelenő dokumentumáradattal.
Könyvtárunk gyűjteményéről, különféle szolgáltatásairól telefonon is szívesen adunk tájékoztatást, információt.
Az olvasóink részére a kért könyveket előjegyezzük és értesítjük, ha beérkezett a kért dokumentum. A kézikönyvtárunk dokumentumait rövid határidőre kölcsönözzük. Azokat a könyveket és egyéb dokumentumokat, amelyek nincsenek meg könyvtárunkban, a beiratkozott olvasók kérésére könyvtárközi kölcsönzés útján biztosítjuk.
Könyvtárunkban rendszeresen szervezünk rendezvényeket, író- olvasó találkozókat, különféle kiállításokat.

Honlapunkon megismerkedhetnek szolgáltatásainkkal.
Nagyon reméljük, hogy kínálatunkban minden látogató talál igényeinek és érdeklődésének megfelelő lehetőséget!

Szeretettel várjuk Önöket az Aranybulla Könyvtárban!

Fülöp Lászlóné, Olga
Aranybulla Könyvtár Alapítvány
kuratórium elnöke

Csiszárné Mahler Mónika
könyvtárigazgató

Avramuczné Szende Zsuzsanna
Berta Szilvia
Nyiri Dóra

könyvtárosok

| Vissza az OLDAL elejére. |

 

Gyűjteményünkről

Könyvtárunk általános gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár. Állományunk megközelítőleg 70 000 dokumentummal rendelkezik. E dokumentumok legnagyobb része könyv, de a gyűjteményben természetesen megtalálhatók a sajtótermékek, térképek, videofilmek, DVD-k, CD-ROM-ok, hangoskönyvek és számítógépes programok.

A gyűjteményről online katalógus segíti az eligazodást.

Az olvasóteremben található több ezer kézikönyv - lexikonok, szótárak, adattárak, monográfiák, bibliográfiák, képzőművészeti albumok, szépirodalmi gyűjtemények - segítenek a tájékoztatásban. Itt olvashatók a legismertebb sajtótermékek, 25 napi- és hetilap közül választhat az olvasó.

Az Aranybulla - hasonmás kiadás - (megjelent Érszegi Géza: Az Aranybulla című könyv mellékleteként, 1990-ben. - A melléklet az I. Lajos király által 1351-ben kiadott megerősítés hasonmása. Készült a Magyar Országos Levéltárban őrzött példányról.)

| Vissza az OLDAL elejére. |

| Kezdőlap | Bemutatkozás | Szolgáltatások | Újdonságok | Rendezvények | Ellátórendszer | Képtár | Támogatóink | Nyitvatartás | Elérhetőség |

Webdesign: Since 1998.